Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Λίμνη Κερκίνη: βαρκάδα και bird-watching

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος την επέλεξε ως σκηνικό για την ταινία του «Το λιβάδι που δακρύζει». Οι ξένοι φυσιολάτρες την επισκέπτονται για τον προστατευόμενο υδροβιότοπο, για τους ροδοπελεκάνους, τους ψαραετούς, τους κορμοράνους και τους ερωδιούς. Η λίμνη Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα, στο χωριό Λιθότοπος. Αποτέλεσμα ήταν να γίνει αγαπημένο μέρος πουλιών -αποδημητικών και μη- και ειδικά ο υδροβιότοπος, στο βόρειο τμήμα της λίμνης. Χαμηλή βλάστηση, βαλτώδη νερά και το κατάλληλο κλίμα καθιστούν την περιοχή ιδανικό τόπο για τα πουλιά. Πάνω από 300 είδη έχουν καταγραφεί, ανάμεσά τους και τα απειλούμενα με εξαφάνιση αργυροπελεκάνος και λαγγόνα.

Η καταλληλότερη περίοδος για την παρατήρηση των πουλιών είναι ο Μάιος, καθώς τότε επιστρέφουν τα πτηνά από πιο θερμά κλίματα. Τα χωριά γύρω από τη λίμνη διοργανώνουν γιορτές, ενώ η περιοχή πλημμυρίζει από λάτρεις των πουλιών από όλο τον κόσμο. Εκτός από τα πουλιά, η λίμνη συγκεντρώνει και πολλά ψάρια, με κυριότερα τα γριβάδια και τους γουλιανούς. Λύκοι, τσακάλια, λαγοί και αγριογούρουνα ανήκουν επίσης στην πανίδα της ευρύτερης περιοχής. Η λίμνη Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ (υπογράφηκε το 1971 και αφορά τους υγροβιότοπους διεθνής σημασίας) αλλά και από το ευρωπαϊκό δίκτυο «Natura 2000».

Τα λουκάνικα της Ηράκλειας 

Η κωμόπολη Ηράκλεια φημίζεται για το μαραθώνιο αυγουστιάτικο πανηγύρι της, διάρκειας 7 ημερών, αλλά και για τα λουκάνικα Ηράκλειας ή Τζουμαγιάς (η παλιά ονομασία της κωμόπολης), τα οποία είναι λεπτά και ελαφρώς πικάντικα. Επισκεφθείτε το παζάρι την Παρασκευή, δοκιμάστε τα λουκάνικα και πάρτε και για το σπίτι από τον Βασίλη Κοκόζη (Τ/23250-22.219).

Πρωινό ξύπνημα με θέα 

Δίπλα ακριβώς στη λίμνη και κοντά στο φράγμα Κερκίνης, το ξενοδοχείο Ερωδιός έχει μοναδική θέα. Γι’ αυτό άλλωστε και όλα τα δωμάτιά του είναι χτισμένα σε πλαγιά και έχουν όλα μεγάλα παράθυρα, ώστε οι επισκέπτες, μόλις ξυπνούν, να αντικρίζουν τη θέα της λίμνης και τον κάμπο των Σερρών που απλώνεται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Εξίσου υπέροχη θέα έχει και το καφέ-εστιατόριο του ξενοδοχείου, το οποίο είναι χτισμένο στο τελευταίο επίπεδο (όλες οι εγκαταστάσεις είναι χτισμένες κλιμακωτά, ώστε η ορατότητα να είναι απρόσκοπτη και από παντού). Πληροφορίες Τ/23250-28.070

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>